Sara 22.04.2021 (Finnish)

Aloitetaan pienellä historian kertauksella. Yhtyeen juuret voidaan jäljittää aina kaskislaisen koulun musiikkiluokkaan ja siellä lainabiisien veivaamiseen, mutta Sara-nimi otettiin käyttöön vuonna 1996 matkalla Ahvenanmaalle ja Peace-festareille.

Kunnolla pyörät alkoivat pyöriä 1999, kun Sara meni ja voitti Ääni ja Vimma -kilpailun. Pääkaupunkiseudun bändit eivät tosin osanneet oikein arvostaa ylivoimaisella itseluottamuksella varustettua bändiä Kaskisilta, joka oli mielessään voittanut kisan jo ennen kuin se oli alkanutkaan. Vaikutteita otettiin aluksi oikein raskaalla kädellä bändeiltä kuten Deftones ja Korn, ja taisipa yhtye jossain vaiheessa itsekin pukeutua lavalla Jonathan Davisiltä tuttuihin Adidaksiin. Hieman huomaamatta esikuvilta tarttui myös laulumaneereita Joa Korhosen repertuaariin, ja itsekin muistan, miten vaihtelevia reaktioita Saran musiikki ja Joan laulu aikoinaan aiheuttivat. Yhtä kaikki, Ääni ja Vimma -voitto poiki esiintymisen Jyrkiin, ja se puolestaan taasen poiki levytyssopimuksen. Saran Narupatsaat-ensilevy julkaistiin vuonna 2000.

Parikymmentä vuotta myöhemmin Sara on julkaisemassa yhdeksättä albumiaan vuoden 2022 puolella. Musiikin kirjoittamiseen korona ei Saran kohdalla vaikuttanut koska Joa tekee biisit edelleen itsekseen, joskin laulaja mainitsee, että jos vuosi sitten olisi kerrottu ruton ajan kestävän yli vuoden, olisi tuon tiedon sulattaminen ollut silloin vaikeaa. Ihminen on kuitenkin sopeutuvainen ja tulevalla Pimeys-levyllä Sara liikkuu Joan mukaan lähemmäs He kutsuivat luokseen -levyn soundia ja kitaravetoisempaa ilmaisua. Tekstien kanssa Joa on yrittänyt kokonaan unohtaa, mitä niiden tulisi olla, ja mitä on aikaisemmin tullut kirjoitettua ja enemmänkin yrittää luoda tunnelmia vapaasti ja abstraktisti. Inspiraatiota lyriikoihin on tullut oman elämän lisäksi muun muassa Netflixin saksalaisesta Dark-sarjasta.

Meadow Island -projektin ystäville puolestaan kerrottakoon, että tällä nimellä uutta musiikkia tuskin enää julkaistaan. As They Slowly Travel To The Sea -projekti on jatkumoa Meadow Islandille, ja toimii Joalle kanavana tehdä iisimpää, kokeellisempaa ja akustisempaa musiikkia. Kun mies tekee vielä projektin julkaisut itsekseen, niin kaikki saa tapahtua omalla painollaan ja tietty vapaus – jota Saran kanssa ei Joalla enää ole – tekee asioista helpompia.

Sara haastattelu 22.04.2021
Tuottaja: Janne Vuorela
www.saranhuone.net
Kuva: Sara